Friday, October 14

NIACL Administrative Officers Application Link Activated:Apply Now!!


Hello Aspirants,
Today, New India Assurance Company Limited (NIACL) has activated the link for on-line application for the post of Admiminstrative officers (SCALE-I) Generalists, 2016 Interested candidates can apply by clicking on the link given below.


Important Events Dates:

Commencement of on-line registration of application: 14/10/2016

Closure of registration of application: 01/11/2016

Closure for editing application details: 01/11/2016

Last date for printing your application: 16/11/2016

Online Fee Payment: 14/10/2016 to 01/11/2016
 
 

Thursday, September 29

IBPS Specialist IT-Officer 2017 : Start Your Prepration

Dear Readers,

We will start a new whatsapp group for preparing "Specialist Officer CWE (IT Officer 2017)", you may contact us through a whatsapp message eg. Text your Name + Join + IT Officer to +918126900875 or You may submit your number on this link->  

Submit your Number

or dierctly reach us via whatsapp through this link:- Click here

or open this link in whatsapp window: https://chat.whatsapp.com/4TLYIKuODjwLBH5aNoL64j





Specialist Officer CWE (IT Officer 2017)

IBPS specialist officer CWE V exam dates and the complete schedule announced for a single online test.According to the official IBPS calendar for online tests, the IBPS SO exam will be held on 28/01/2017 and  29/01/2017 in various cities all over India.

IBPS SO Admit card 2017 for an online exam can be downloaded from 14 January 2017 on the official website i.e www.ibps.in.

English language, professional knowledge, reasoning and general awareness sections are considered as the IBPS SO syllabus for IT Officer (Scale-I ), Agricultural Field Officer (Scale I), Rajbhasha Adhikari (Scale I), Law Officer (Scale I), HR/Personnel Officer (Scale I) and Marketing Officer (Scale I).

The official notification for IBPS specialist officer recruitment CWE V will publish in November 2016. Interested candidates may apply online by submitting the IBPS SO application form before the last date. IBPS specialist officer exam will conduct on 28 and 29 January 2017. It’s an online exam, where the candidate must answer the questions by selecting an appropriate option from the given choices.

The institute of banking and personnel selection release the complete schedule and exam dates for the upcoming specialist officer CWE V exam.


IBPS SO CWE V Schedule    



  • IBPS SO Recruitment 2016 Notification    November 2016
  • IBPS SO Application form submission starts from    November 2016
  • Last date to apply online    Available soon.
  • Last date for printing / reprint    Available soon.
  • Online Fee Payment dates    Available soon.
  • IBPS SO Admit Card download    14 January 2017.
  • IBPS SO 2017 Exam Date    28-01-2017 and 29-01-2017
  • IBPS specialist officer (SO) Result    February 2017
  • IBPS SO Interview Date    March 2017
  • IBPS SO Provisional Allotment date    April 2017

Take a look at the other IBPS exams and their schedules...

Tuesday, September 6

Apply smartly for ibps clerk 6 2016 last date 12-09-2016

Every one nowadays are very smart. If you want to be the part of success in ibps read this article completely. Myself completing the graduation in 2015 got the ibps 5 clerical post by applying in Karnataka. Very less cut-off  all over India. You should dare first to apply for Karnataka and learn some basic kannada after clearing the mains exam, you will be having enough time to learn local language after the mains exam result.

1.What is you have already applied for other state ibps VI clerk ?

Sol:

Nothing will be the problem if you have already registered for other state
Apply again with fresh application with new E mail and phone number. Change name slightly.
ex: if the name is MENDI ASHOK change it to ASHOK MENDI. And at the time of document verification you need to show the affidavit and that is very easy to obtain.last date to register online for ibps clerk VI is 12-09-2016.

2.How to learn kannada local language a bit?

Sol:

There is no need of studying 10th class to have kannada as a mandatory subject.
You can learn the language very easily there will be many coaching centers to make you learn kannada and for telugu knowing people can learn to read in 10 days.

3.Which state will be having lowest cut off for ibps clerk 2016?

Sol:

Obviously karnataka.

4. Special about nandyal coaching center!

Sol: 

You will have to take the basic bank coaching here and there will be every day exams and that gives you better command over the exam. There will be kannada training classes you need to enroll for that and attend the classes to learn very quickly the kannada language. There are lakhs of people who are taking coaching in nandyal at present in kannada language.So go for the change in your life.




All the very best









Thank you
With regards
Harinath
Probationary Clerk

Tuesday, July 26

IBPS PO RECRUITMENT 2016 | 8822 VACANCIES Notification PDF | APPLY




IBPS has issued a notification for PO (Assistant Manager) 8822 jobs with 3000+ less vacancies this year (2016) when compared to last year(2015) which were 12000+ vacancies.This is because some of the banks have already filled all the vacancies of PO last year. Decreasing the number of vacancies there will be the cut throat compitition this year with high cut off marks in ibps po. Last year the question paper was very tough there were 25 marks for puzzles in the mains of ibps po and those puzzles are of very high level average student cannot do those puzzles of ibps po mains 2015. And syllogisms are all based on the possibility case type and these were very tricky in nature because they asked which of the following conclusions will not follow in the options.So, this year IBPS PO 2016 with increased toughness,high compitition and high cut off marks ,start your preparation according to the trend. All the best.

Here I am providing all the details of the ibps po 2016.

Online apply || Download Notification pdf

Click to Apply IBPS PO 2016

Click here for IBPS PO 2016 Notification pdf(421 kb)




















Thursday, June 23

Maha quiz stuff revise with one liner

Whatsapp sbi clerk mains preparation:

Easy to revise with single liner computer,banking,general awareness quiz stuff for sbi clerk mains which is going to be held from 24 th june. Hope these single liners will help you a lot.




Dear Aspirants


_*Maha Quiz*_  
for 
*SBI Clerk - Mains 2016* 
by
_*KF Admin Team*_


Official Schedule ..


*19 June:* Nitin Singh (CA-May) - *2pm*



*20 June* : Nitin Singh  (Mix Quiz) - *2pm* 



*21 June:*Dipesh            (CA-June) - *9 Am*


*22 June:*Animesh         (Computer) - *2pm*


*22 June:* Sudhir         (Mix GK) - *3pm*



<<<< >>>>


Quiz host Mr.Sudir 





<<<< >>>>



Computer 100 Quiz questions single liner 
Quiz host : Animesh Roy





<<<< >>>>



Quiz host Nitin Singh





<<<< >>>>


Quiz host Dipesh



<<<< >>>>








_Thanking You_ 
*Knowledge Fusion Team*


Wednesday, June 22

Whatsapp || KF's Daily quiz (20-06-2016 ) Revision For SBI Clerk

Quiz host : Arman Prinja

8:00 PM 20-06-2016 





Thanks for being loyal towards this site.Tomorrow (23-06-2016) I will be providing you all the maha quiz questions which were conducted in the whatsapp group as single liner question and answer for quick revision.Hope many of the questions would be asked from this single liners as we covered most of the gk.This will be usefull for the upcoming sbi clerk mains and further for the sbi po also. 


Topics covered today:

General Awareness
Banking
Computer


 1. A right to keep possession of property belonging to another person until a debt owed by that person is discharged is called as ________?
 
Ans: … lein ✔✔ gokul and dv parsad
 

 2. A _________ contract is a contract between two parties where both parties agree to buy and sell a particular asset of specific quantity and at a predetermined price, at a specified date in future.
 

Ans:   Future ✔✔ dv parsad

3. The Concept of ‘Universal Banking’ was implemented in India on the recommendations of:
 
Ans:   R H Khan Committee✔✔✔ALL
 

4)The foundation for induction of computer technology in the Indian banking system was laid with the recommendations of which of the following committees?
 

Ans:    Rangarajan Committee✔✔ ALMOST ALL✔✔
 
5). Who among the following is the head of the expert committee on Streamlining Short-term Co-operative Structure in India?
 

Ans: Prakash Bakshi✔✔
 
6)Chairman of ‘NABARD’ is
 
Ans: Harsh Kumar Bhanwala✔✔ALL✔✔
Nabard + Germany = soil related mou
 Saarc + sidbi mou
 
7)Punjab National Bank was actually formed in
 

 Ans: 1894✔

 
8)“Good People to Grow with” is the slogan of
 
Ans: Indian Overseas Bank✔✔

 
9)The largest amount of exports from India go to which country?
 
Ans: USA✔✔✔✔

 
10)Bombay Stock Exchange (BSE) was set up in which year?
 
Ans: 1875
 
 11)Which sector in India has the maximum disguised unemployment?
 
Ans: Agriculture✔✔
 

12) SCORES stands for
 
Ans: SEBI Complaints Redress System✔✔
 
13 When was the first nationalization of many banks were conducted:
 
Ans: 19 July, 1969✔✔
 

14)NABARD was set up with an initial capital of
 
Ans: Rs. 100 Crore✔✔✔
 

15)The main objective of ‘Housing For All’ scheme is to promote slum free cities by
Electricity to all 2019
 
 Ans: 2022
 

16. BFS stands for:
 

Ans: Board for Financial Supervision✔✔✔         
 

17. ‘NABARD’ was dedicated to which among the following Prime Ministers:
 
Ans: Indira Gandhi✔✔✔
 

18) Which year was declared as the ‘International Year of Microcredit’ by United Nations:
 
Ans: 2005
 

19) TCPSL started their White Label ATMs chain under brand name______
 
Ans: Indicash✔✔ RAM
 

20). In MICR cheque, first six numbers indicates
 
Ans: Cheque Number
 

21) Letter of Credit is beneficial for which party:
 
Ans: Both of The Above
 

22) Mahindra & Mahindra Financial Services is looking to raise up to Rs ………crore through issuance of non-convertible debentures (NCDs)
 
Ans:   24500✔
 

23)NASA is building a battery-powered, energy-efficient experimental airplane , 14 electric motors integrated in the wing turn the propellers.what is the name of airplane?
 
Ans: X-57✔✔ P AND VHAHAL
 

 24)India and Namibia on 16 June 2016 signed two Memoranda of Understanding (MoUs) on capacity building for civil servants of Namibia and to set up of centre of excellence in Information and Communications Technology (ICT).The agreements were signed after a dialogue between President Pranab Mukherjee and his Namibian counterpart …………………?
 
Ans: Hage Geingob
 
25)As part of celebration of 2nd International Day of Yoga a National level competition for selection of a Yog Geet was organised by the Ministry of AYUSH. The song is of 3 minutes and 15 seconds in Hindi language. Who is writter of song?

Ans: Deeraj Saraswat.✔

26)Australia on 18 June 2016 won Hero Hockey Champions Trophy 2016 in London. It defeated India 1-0 in a shoot-out.the tournament was held at
 
the Lee Valley Hockey and Tennis Centre✔✔

27)
The Prime Minister outlined the RAPID in which P stands for?
 
ANS:  Probity,

28)India-Bangladesh trAns:it facility under the revised Inland Water TrAns:it and Trade Protocol became operational between which countries on 16 June 2016.
 
ANS:   Kolkata-Ashuganj-Tripura

29) who wins Peru's Presidential Election?
 
ANS:    Pedro Pablo Kuczynski ✔

30)which is world's longest and deepest rail tunnel, inaugurated in Switzerland whose main purpose of the Tunnel is to increase total trAns:port capacity across the Alps, especially for freight.

ANS:  Gotthard Base Tunnel✔✔ALL

31)The Ministry of Home Affairs (MHA) on Thursday cancelled the Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) registration of ……..Trust, an NGO run by social activist Teesta Setalvad.
 
ANS: Sabrang✔✔

32) The government has permitted 100 per cent FDI in  which sectors?
civil aviation
 animal husbandry
Defence
All the above
 Ans: :- all the above✔✔

33) Inaugurating the two-day Rajasva Gyan Sangam here on Thursday, Prime Minister Narendra Modi asked senior tax officials to aim for widening the tax net from the present …………….crore households to 10 crore households
 
Ans: :- 5.4✔

34) Mexico support to India’s membership to the Nuclear Supplier Group and working towards elevating relationship from Privilege Partners to Strategic Partnership. Who is the President of Mexico?

 
Ans:   1. Enrique Pena Nieto✔
 
35)  Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav has appointed a judicial commission to probe into the recent Mathura violence. The Judicial commission will be headed by
 
Ans:  4. Justice Mirza Imtiyaz Murtaza✔✔

36) . In which among the following Indian states a two rice varieties Ranjit Sub-1 and Bahadur Sub-1 have been developed by researchers to get better yields under submerged conditions.

 
Ans:   2. Assam✔✔
 
37). Name the service launched by Indian Railways, under which baby food, hot milk and hot water will be provided at stations.
 

 Ans: :- 3. Janani Sewa✔✔ALL

38). The new Indian Reserve Battalion, is going to be set up in Rajasthan. The reserve will be named after who’s name?
 
Ans:  4. Maharana Pratap✔✔ALL
 
39). Dr. Shahid Rasool appointed as the new director of the Commonwealth Educational Media Centre for Asia. Where the CEMCA is headquartered?

Ans: :- 2. New Delhi✔

40). Name the Indian entrepreneur who has been named by Time magazine to its 2016 list of “10 millennials who are changing the world”?

Ans:  1. Umesh Sachdev✔✔


41). Famous personality KK Katyal passed away after a brief illness. Who is he?
 
Ans: :-   3. Journalist

42)In the VVIP chopper deal money laundering probe case, the ED  conducted searches in Delhi, Mumbai and Hyderabad on at least 10 premises of some involved firms and froze shares worth over huge amount kept by them in foreign shores. What was that amount?

Ans: Rs 86 crore

43) India needs to activate “stalled engines”, including private investment and rural demand, to sustain 7.6 per cent growth rate in the coming years. This statement is released by which organization?

Ans: world bank✔✔

44) Which has been named in a ‘Hall of Shame’ list of 158 banking and financial institutions globally that have invested billions of dollars in companies making cluster bombs.

Ans: SBI✔✔✔
 
 45) LIFO computer abbreviation usually meAns: ?
 
ANS: Last In, First Out✔✔


45) Who designed the original Java language and wrote "Emacs" for Unix systems
 
Ans:  James Gosling✔✔

46) .PPS extension refers usually to what kind of file?
 
Ans: MS Office document

47) .PCD extension refers usually to what kind of file?
 
Ans:      Image file


48) .BMF  extension refers usually to what kind of file?
 
Ans: D    Image file



Q49   Which of the following is not the function of CPU?
 
ANS: 4   None of these✔✔

Q50.Which of the following is required to create an HTML document?
 
Ans: 3 text editor✔✔✔all

Q51.When a chart is placed on this, it is much larger and there is no other data on it 
 
Ans:(1)Chartsheet✔✔✔

Q52._______ processing is used when a large mail order company accumulates orders and processes them together in one large sector.
 
(1)batch.✔✔✔all
 
 ⚽⚽Days and dates now⚽⚽
 
 53)         United Nations International Day in Support of Victims of Torture ?
 
Ans: 26 june

54)          International Day against Nuclear Tests
 
Ans:       29august✔✔PRIYA✔



55) World Science Day for Peace and Development
 
Ans:  10 November

56)International Day of UN Peacekeepers
 
Ans: 29 May✔✔

57) book:Old Geography New History: The Bifurcation of Andhra Pradesh written by which writer?
 
Jairam Ramesh✔✔✔
 

THANKS FOR PARTICIPATING 🙏🙏🙏🙏🙏 I TRIED MY BEST
 

Tuesday, June 21

Whatsapp || KF's Daily quiz (19-06-2016 ) Revision For SBI Clerk

Quiz host : Rakesh Kumar ranjan

8:00 PM 19-06-2016 








1. Name the first Indian state to launch green-
concept based State Data Centre.



4) Himachal pradesh✔✔

2. What was India’s rank in Microsoft’s Malware
Infection Index 2016?




3) 8th✔✔



3. Which of the following state government
recently launched “Child Labour Tracking
System”?


4) Bihar✔✔



4. Which of the following state government
recently launched Mobile App RajVayu on Air
Quality Index?




4) Rajasthan✔✔


5. Who was recently chosen as India's
flagbearer at Rio Olympics 2016?




1) Abhinav Bindra


6. Joint Naval Exercise Malabar 2016 is being
conducted between India and ______________.
1) United States of America
2) United Kingdom
3) Japan




Ans:4) Both 1 & 3✔✔


7. Internet Saathi, Google and Tata’s joint-
initiative, was recently launched in which state?
1) Maharashtra
2) Bihar
3) Assam
4) West Bengal
5) Andhra Pradesh


4) west Bengal✔✔


8. In which of the following Indian state
researchers developed Ranjit Sub-1 & Bahadur
Sub-1 rice variants, for submerged areas




2) Assam✔✔



9. Which of the following city will host the first
ever day-night Test in India?




2) Kolkata✔✔


10. UN Chief Ban Ki-Moon was recently honored
with Order of Friendship by __________.




5) Russia✔✔


11. What is India’s rank in 2016 Global Peace
Index?




4) 141✔✔


12. World Day Against Child Labour is observed
on ___________.




2) 12 june✔✔


13. Justice Rakesh Ranjan Prasad was
appointed Chief Justice of __________.




4) Manipur High court✔✔



14. Name the first country to prohibit
deforestation.




2) Norway✔✔


15. President Pranab Mukherjee was recently
honored with Grand Cross National Order by
__________.




3) Ivory coast✔✔


16. World Elder Abuse Awareness Day is
observed on ___________.




2) 15 June


17. World Oceans Day is observed on ________.




2) 8 june✔✔


18. NATO launched biggest ever Joint Military
Exercise Anaconda-16 in which country?




3) Poland✔✔


19. International Albinism Awareness Day is
observed on _________.




1) 13 june✔✔



20. Donald Carr, who recently passed away, was
associated with ___________.




5) cricket✔✔


21. Global Wind Day is observed on ___________.




2) 15 june✔✔


22. Shiyal Bet recently received power supply 70
years after independence. In which state it is
located at?


4) Gujrat✔✔


23. Who was recently appointed as the Chief
Executive of Nuclear Fuel Complex?




1) G kalyanakrishna✔✔


24. Inder Malhotra was associated with which
field?




4) Journalism✔✔


25. Peter Thomson was elected as the President
of 71st session of United Nations General
Assembly. He is the permanent representative of
__________.




4) Fiji✔✔



26). The Centre has cleared _____ crore rupees for
the makeover of Ramayana and Krishna circuits
of Uttar Pradesh under the Swadesh Darshan
scheme.




a) Rs 300 cr✔✔


27). The NCERT is set to organise the first ever
'Yoga Olympiad' for all government and
government-aided schools students ahead of the
International Yoga Day on June 21. Who is the
Director of NCRET?




C) Hrushikesh senapaty✔✔



28). Union Power Minister Piyush Goyal has said
all the states have resolved to provide round-
the-clock power supply to every household by
March 2019. The Power Minister also announced
the launch of the helpline _______ for redressal of
consumer's complaints across the country.




B) 1912✔✔




29). Which state government has decided to
invest Rs.1,000 crore over the next three years
towards skill development recently?




D) Odisha✔✔


30). Thailand Prime Minister Prayut Chan-o-cha
visited world famous Mahabodhi temple. The
temple is located in




C) Bihar✔✔


31). The Eurozone has approved €7.5 billion
(about $8.46 billion) in bailout funds for ________
, in what will be the first payment since 2015.




E) Greece✔✔


32). Which Indian former cricketer has been
named the chairman of the National Institute of
Fashion Technology (NIFT)?


B) Chetan Chauhan✔✔


33). Soram Sunil was sworn in as the mayor of




A) Imphal✔✔


34). Who has been named "the hottest woman in
the world" by the magazine 'Maxim India' as
part of its 'Maxim Hot 100' list?




E) Priyanka chopra✔✔


35). _______ has been named the World’s Best
Tourism Destination for 2016 by the 'European
Council on Tourism and Trade' (ECTT).




C) Cambodia✔✔


36). According to a report by software security
group Kaspersky, India ranks ___ in the list of
hacked servers available for sale on xDedic.




C) fourth✔✔


37). Who won the final of Champions Trophy
Hockey tournament in London?




B) australia✔✔


38). Loans to poor people by banks have
many limitations including lack of
security and high operating cost. So to
help them which type of finance system
developed ?


B) micro finance system✔✔





40). Who introduced the concept of Micro
Finance in Bangladesh in the form of the
“Grameen Bank”? He is the Nobel laureate
known by many as the “father of micro
finance systems”?


c) Muhammad Yunus✔✔

41. The beneficiaries of Micro finance
business are _____________?
a) Land Less labour
b) Marginal farmers
c) Vendors in the small markets
b) Hawkers
e) All the above


Ans: e) All the above✔✔


42. The Micro Finance Institutions (MFI)
differ from one another in terms of ?
a) Product offering
b) Loan repayment Structure
c) Product offerings
d) Legal structure
e) All of these


Ans: e) All of these✔✔


43. One of the delivery channel for Micro
Finance is SHG model. SHG means ?
a) Soar Help Group
b) Sake Help Group
c) Self Hope Group
d) Store Help Group
e) Self Help Group
Ans: e) Self Help Group✔✔


44. Indian Micro Finance Institutes (MFI)
usually adopt the group-based lending
models, which are of two types. SHG
model and JLG model. SHG means Self
Help Group and JLG means ?




d) Joint Liability Group✔✔


45). Non-banking financial companies,
producer companies and LAB come under
the category of For-Profit-MFIs. LAB
means ?




d) Local Area Banks✔✔


46. In the Not-For-Profit Micro Finance
Institutes, which among the following are
included ?
a) Societies
b) Public Trusts
c) Non-Profit Companies
d) All of these


Ans: d) All of these✔✔


47. Co-operatives registered under state
or National Acts and MACs come under
Mutual benefit MFIs. MACS means ?




d) Mutually-Aided Co-
Operative Societies✔✔




48. A bank draft can be defined as a/an
_______________


c) Cheque drawn on the bank
itself.✔✔



49. On the basis of which commission was
RBI established?




a) Hilton Young Commission.✅


50.________is the organization that
maintains the borrower’s history in India.


d) CIBIL.✔✔


51. The Reserve Bank of India (RBI)
announced its first bi-monthly monetary
policy statement on which date, as an
alternative to the traditional quarterly
monetary policy statement?


b) April 1 2014✔✔


.
52. __________has become the first state in
India to launch RBI’s e- payment system
for commercial tax payers.


a) Karnataka.✔✔


53. _____________are the beneficiaries of the
“Reverse Mortgage Scheme”.


d) Senior Citizens.✔✔


54. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
(PMJDY) was launched on which date?




c) 28 August 2014.✔✔


55.. Expand MAT




a) Minimum Alternate Tax.✔✔


56. In which among the following types
occurs the Interest Rate Risk?




d) Market risk.✔✔


57. The ability of commercial banks to
increase their deposits by expanding their
loans and advances is known as




b) Credit creation.✔✔



58.Who has the sole rights to appoint
Banking Ombdusman?




c) Reserve bank of India✔✔


59.. When a person avails loan from a bank,
he will be given a repayment holiday,
which is referred as




c) Moratorium✔✔


60. Who fixes the interest on Savings
Deposit?




c) Respective Banks✔✔

Monday, June 20

Whatsapp || KF's Daily quiz (18-06-2016 ) Revision of quiz stuff

Quiz host : Priyabrata Das

8:00 PM 18-06-2016 




All quiz questions from Quiz4Banking whatsapp group as single line questions for easy revision for upcoming sbi clerk and sbi po.

 Banking preparation nowadays made easy with whatsapp groups.Daily quizes are being run successfully all the way for the past one year.Daily one liner questions that i will be updating here, will definitely help you revise soon within short time.



Those who could not attend the quiz in the whatsapp can have quick review here and those who had attended the quiz can have a quick revision. Hope it will help you a lot...


Topics covered :


Current Affairs

Banking

Computer 



Current Affairs






01

India’s ranking in the IMD World Competitiveness Scoreboard, 2016 on the behalf of World’s most competitive economy?

C.41


02


Which mobile app has launched by Delhi Government through which city traders can register themselves with the VAT department of the state government? 


D.DVAT M SEWA


03

Who has scored 10,000 runs in test matches in the ongoing test series between England and Srilanka and he crossed in his 128th Test? 

B.Alastair Cook


04

Who has established a data sciences Centre in San Carlos, California to get top Global talent and build high value solutions? 

D.Snapdeal



05

Who has been appointed as Member of Union Public Service Commission with a five year tenure?

A.BS Bassi


06

India accounted how many slavery was estimated by Global Slavery Index report due to Forced labour, Prostitution and Beggings?

C.18.35 million



07

Central Government has approved the enhancement of retirement age of all government doctors of the Central health service from 60 to which year?

D.65
I have already prepared it with not mentioned Ans..wer . So Sorry for that



08

FICCI survey estimated the growth of Indian Economy in Financial Year to which percent?

B.7.7

09


Which assembly workshop is inaugurated by Union Defence Minister Manohar Parrikar in Mazagaon, Mumbai?

D.Submarine


10

 Which Bollywood Actor appointed as the goodwill ambassador for the the LEPRA Indian organisation that fights against diseases?

C.R Madhavan


11

10. Who has crowned with Orange Cap Award for most Runs scored during IPL 2016?


B.Virat Kohli

12

 Who took a superb victory in a Monaco Grand Prix to re-ignite his title campaign as he has his first win of the season?
A.Lewis Hamilton


14

 Who is re-appointed as Managing Director for five years by the firm Ashok Leyland?

D.Vinod K Dasari


15

What is the name of the high speed Train initiated the experimental Run In India route between Bareilly and Moradabad in Uttar Pradesh?

C.Talgo
 Barreli to muradabad
112 trail speed
       


16

 Who has assumed as the new chief of the Naval staff as the Current CNS Admiral R.K. Dhowan retired after four decade of service? 

B.Sunil Lanba

17

 Legendary Oscar winning music composer A.R. Rahman was named the recipient of which award for his outstanding contribution towards showcasing South Asian traditional fusion music? 

A.Fukuoka Prize


18

 Which drafted bill is released by Women and Child Development Minister, Maneka Sanjay Gandhi?

A.Trafficking of Persons Bill, 2016
Insolvency n bankruptcy committee... bhupendra yadav📓📓


19

 Every Year World No Tobacco Day is being observed on which day to encourage abstinence from all forms of tobacco consumption? 

C.May 31st


20

 Who has been named as T20 Player of the year, announced during CEAT Cricket Awards 2015-16 in Mumbai?
A.Virat Kohli


21

 An actor who is famous in TV show FIR and a film Munna Bhai MBBS died recently due to prolonged illnes in Mumbai?

D.Suresh Chatwal

22

Who has been elected as the Lieutenant Governor of newly framed Legislative Assembly in the Puducherry Union Territory?
A.Kiran Bedi


23

 How many seats won by the Congress – DMK alliance in the recently held Legislative Assembly elections in UT Puducherry?

C.17


24

 Who has achieved a historic feat by becoming the first Indian to feature in a top-tier league match in Europe for Norwegina Side Stabaek FC?

 “”Indian national team goalkeeper Gurpreet Singh Sandhu achieved a historic feat by becoming the first Indian to feature in a top-tier league match in Europe, by turning out for Norwegian side Stabaek FC.””       

25

Prime Minister Narendra Modi’s Mother Heeraben was presented with which award by the Nari Jagran Magazine in Varanasi?

C.Nari Jagran Samman


26

 Which team beated Royal Challengers Bangalore succeeded Vivo-Indian Premier League title held at Chinnaswamy Stadium in Bangalore?

B.Sunrisers Hyderabad


27

 Which Mumbai based company has signed a brand licence agreement with Italian car designer Pininfarina for using trademarks after closing the deal to acquire 76.06 per cent stake in the company? 

C.Mahindra & Mahindra


28

 Who has been assumed office of Mumbai Headquarters Western Naval Command as Flag Officer Commanding in Chief?

B.Girish Luthra


29

 Prominent writer, poet, D Javare Gowda, popularly known as De Ja Go haspassed away after he suffered from heart failure. He belongs to which language writer? 

D.Kannada


30

 Former Lok Sabha MP and senior BJP leader passed away after prolonged illness in Bhubaneswar at the age of 79. Who is he? 
A.Rudra Madhab Ray


31

Credit Suisse report stated that Indian economy is expected a growth of ______________ per cent in the current fiscal year due to improvement in agriculture and private consumption.

D.7.8


32

Former England captain and Derbyshire batsman has been passed away at the age of 89. Who is he?

B.Donald Carr


33

Who has won gold by defeating Spain by 13-9 at the FINA women Water Polo World League Super Final in Shanghai, China?

A.USA

34

RBI base rate on loAns.. is?
A.9.30-9.70%


35

Who has won the Canadian Grand Prix after a close battle with Ferrari Driver Sebastian Vettal?

D.Lewis Hamilton


36

Pedro Pablo Kuczynski has been elected as the President of which country for a mandate lasting until 2021?

B.Peru


37

Which company has acquired the professional Social platform LinkedIn for $196 per share with value of $26.2 billion?

B.Microsoft



38

Kheer Bhawani festival is being celebrated every year on the eighth day of the lunar fortnight of Jaishtha Month in which state?

C.Jammu & Kashmir


39

Which country announced a complete ban on deforestation, with its first country to put a zero deforestation policy?

D.Norway

40

China has blasted off a 23rd satellite from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest China’s Sichuan Province. Name the satellite.

A.BeiDou Navigation Satellite

41

China’s first high orbit remote sensing satellite became operational after six months in orbit testing. Name the satellite?

C.Gaofen-4
Quantam
China too

42

India accorded to provide financial grant of Rs. 48.84 million to which country for the construction of a college?

B.Nepal

Banking


43

A Bank may prefer to invest in corporate Bonds because? 
A. Bond is more liquid Asset 
B. Bond has an easy exit 
C. Bond can be sold at discount 
D. All of the above


ANS..43 :-       D   all    

44

Which of the following organisation release World Economic Outlook report?

 (b) IMF 


45

Which one of the following statements is incorrect? 
A. Advances against gold ornaments are exempt from NPA norms
B. Classification of NPA should be done borrower wise and not facility wise 
C. An NPA need not go through the various stages of classification 
D. The existence of security should be ignored if the value is less than 10 per cent of the outstanding in the borrower's account


         ANS..45 :-       A   advance s against    

46

“Primary Deficit”refers to?

(a) Fiscal Deficit minus Interest Payments 


47

Intangible assets are _____?

B. Patents, copyright, goodwill 


48

Certificate of Deposit (CD) is issued by a commercial bank. Which of the following is true of the Certificate of Deposit ?

 (d) it is issued in the form of usance promissory, at a discount to the face value


50

The process of credit Derivative involves?
A. The Protection Seller guarantees payment of principal and interest or both of the Asset owned by the Protection Buyer in case of credit default 
B. The Protection Buyer pays a premium to the Protection Seller 


ANS..50 :- both  A & B    

51

Liability-side of the balance-sheet comprises ______?
A.Capital and reserve 
B.Long-term liabilities 
C.Current liabilities 
D.All the above

ANS..51 :-       D all      


52

Which of the following is not credit substitute? 

B. Mortgage Loan


53


Which of the following is not the name of a Banking Organisation? 

D. SEBI

54

Open market operations are mainly used as ______?
b) A monetary measure to regulate quantity of money in circulation and 
the cash reserves of the commercial banks 

open market operations---rbi selling and purchaing govt securities


55

Liability-side of the balance-sheet comprises ______?
A. Capital and reserve 
B. Long-term liabilities 
C. Current liabilities 
D. All the above


For regulate money flow in economy open market
ANS..55 :-       D     all  


56

ICRA, CRISIL and Standard and Poor’s (S&P) are?

(a) Credit rating agencies 


current assets
fixed assets 
on assets side-----------right side of balane sheelt

57

Example of the product line of a Bank is? 
A. Car loan 
B. Personal loan 
C. Home loan
D. Above all

ANS..57 :-       D  all     

58

The Nippon Ginko is the Central Bank of?

 (b) Japan 

59

Which of the following is the example of product diversification of Bank? 
A. Credit Card 
B. International Credit Card 
C. Debit Card 
D. Above all


         ANS..59 :-       D   all    


60


Banks can receive deposits from customers up to a maximum period of?


(a) 10 years 


61

INFINET stands for?

C. Indian Financial Network

63

The Nippon Ginko is the Central Bank of?

 (b) Japan 



64

 In which Open title to win UK Based Andy Murray defeated Serbian Novak Djokovic for the first time?

C.Italian open


65


 President of India receives first Copies of Books “Tagore’s Vision of the Contemporary World” and “Tagore and Russia” were published by _________?

D.Indian Council for Cultural Relations



66

Shweta Rathore is associated with which Sport ?

B.Body Building

67

Indian Postal Department collaboration with Department of Space has geo-tagged over 1.5 Lakh posts through Mobile App called as?

C.BHUVAN


68

 According to EY report, India ranks which position in the category of Renewable Energy Country Attractiveness Index basis on renewable energy projects?

C.3rd



69

 India Test fires indigenously built _________________________interceptor missile successfully from the launch complex of Abdul Kalam Island in Odisha.

D.Advanced Air Defence

70

 Who has been appointed as Deputy Chairman of FIFA Governance Committee?

B.MukulMudgal
Rohtagi attorney gen of India
Additional solicitor journale ... atma ram



Computer

71

Which language is CPU dependent ?
(a) Assembly
(b) C
(d) Both 1 & 2

         ANS..71 :-       D   both    


72

The term "host" with respect to the internet,
meAns.. ___________________.
 (c) A computer that is connected to the
internet

73


The most recent version of the Mac OS is based
on the __________ operating system.

 (c) Unix


74


CPU can directly understand this language.

 (c) Assembly


75


Data can be arranged in a worksheet in an
easy to understand manner using.

(a) Auto formatting

76

Which of the following can't spread Virus ?

 (b) A plain text mail


77

Which of the following should be used if all
the slides in the presentation to have the same
'look'?

 (d) A Presentation design template


78

Which of the following is not a virus ?

 (d) Kaspersky

79

An inter-company network which used to
distribute information, documents, files and
databases, is _____________.

 (b) WAN

80

Which is the network strategy used
extensively by the internet ?

 (d) Client /server network system

81

All of the following are example of real
security and privacy risks except.

 (b) Spam


82

Which of the following is a popular Dos based
spread Sheet ?

 (d) Lotus 1-2-3

83

Fire walls are used to protect against

(a) Unauthorised Attacks

84

The most important powerful computer in a
typical network is ______________.

 (c) Network Server

85

Invention of the integrated circuit led to the
invention of _____________.

 (c) Micro processor


86


ALU works on the instructions and data held
in the _______________.

 (b) Registers


87


The _________ Key and the ___________ key
can be used in combination with other keys to
perform Short Cuts and Special tasks.

(a) Control, Alt


88


MICR Technology used for clearance of
cheques by banks refers to ____________.

(a) Magnetic Ink Character Recognition


89

A bridge recognizes addresses of
_____________.


 (c) Layer 3


90

Every component of your computer is
either ________________.


c) Hardware or Software

91

SMTP is responsible (for)

a) sending e-mail


92

which of the following does 'DOS' floppy disk
not have?


d) Virtual Memory



93

The ___________ button on the Quick Access
Toolbar allows you to cancel your recent
commands or actions.


         ANS..93 :-       UNDO       

94

Plant trees , save water otherwise soon we will see the hell version of creature.


Follow us on Email