Friday, April 8

Aptitude Shortcuts daily solved questions from whatsapp group

Part 2

Aptitude Shortcuts whatsapp group ibps ssc cgl
Apart from quant quiz, only those questions which will be solved in the whatsapp quants group will be posted here.Hope we will reach your expectations regarding the quant stuff.



1)There is 80% increase in an amount in 8 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 14,000 after 3 years at the same rate?(Chauhan)


Ans.Solution by Mathi

==============================

2.Fresh grapes contains 75% water by weight whereas dry grapes contain 10% water by weight.how many kg of dry grapes can be obtained from 8kg fresh grapes  (Chauhan)

Ans. (Shortcut by Sarvesh)
25% of 8 = 2 kg non water material 

90%~2kg

100%~20/9 kg 
-----------

(Shortcut by Atul)

8 * 0.25 = x * 0.9

x= 20/9 

==================================


3.
In a class of 240 students , each  got sweets that are 15 % total no of students.how many sweets are there? (Saikiran)

Ans.(Shortcut by *****30723)


240*15/100
=36

Total 36*240

7200
144

8640 

===============================


Important Quiz questions from Host Manoj 

4.The Average Temperature From Monday To Wednesday Is 37 Degree Celsius And From Tuesday To Thursday It Is 34 Degrees. The Temperature Of Thursday Is 4/5th Of Monday. Then The Temperature Of Thursday Is?
Ans.

M+TU+W=37*3
TU+W+TH=3*3
M-TH=3*3
TH=4/5M
M=5/4TH
5/4TH-TH=9
TH=36 degrees


5.The train starts with full of passengers. At the first station, it drops 1/3 rd of the passengers and takes 280 more. At the second station, it drops 1/2 of the new total and takes 12 more. On arriving at the third station, it is found to have 248 passengers. Find the number of passengers at the starting.

Ans.

First station scenario: 
x - 1/3 x + 280 = 2/3 x + 280 

Second station scenario
12 + 1/2 (2/3 x + 280) = 12 + 1/3 x + 140 
                                     = 152 + 1/3 x 

Third station scenario
248 = 152 + 1/3 x 
1/3 x = 96 
x = 288

6.Find compound interest on Rs. 8000 at 15% per annum for 2 years 4 months, compounded annually?

Ans.



7.The interest on a certain deposit at 4.5% p.a. is Rs. 405 in one year. How much will the additional interest in one year be on the same deposit at 5% p.a. ?

Ans.

S.I. = Rs. 405 
R = 4.5% 
T = 1 year
PRT/100=SI

Principal = (100 *405)/(4.5*1) =  Rs.9000
S.I at 5% interest = (9000*5*1)/100 = Rs.450
Difference in interest = 450 – 405 = Rs.45


8.A circular road runs round a circular ground. If the difference between the circumferences of the outer circle and inner circle is 66 metres, the width of the road is?

Ans.
2π(R-r)=60 => 2*22/7 * (R-r)=60.
Therefore, (R-r)= (66*7/44)= 10.5m

9.P can complete a work in 12 days working 8 hours a day.Q can complete the same work in 8 days working 10 hours a day. If both p and Q work together,working 8 hours a day,in how many days can they complete the work?


Ans.
12          10
       60              //  (lcm)
5              6        //  (60/5=5,60/10=6)

PER DAY WORK IS 5 UNITS + 6 UNITS = 11

60/11 IS THE TOTAL NUMBER OF DAYS THE WORK WOULD BE FINISHED


10.The avg weight of subbu , babu and chima is 80 kg. Kamla joins them and the avg wt of the four becomes 81 kg. If Ram whose wt is 2kg more than kamala replaces subbu, then the avg wt. of babu , chima, kamala and ram becomes 83 kg. Find the weight of subbu?

Ans.

kamala 81+3=84
ram=86

total @81=324
now @83=332
324-(332-86)=78


OR

From given prob
(a+b+c)=3*80=240  1st equaiton
(a+b+c+d)=81*4=324  2nd eqauiaton
now d's age is(Eq2-Eq1) 
d=84
given (e-d)=2kgs
e=(2+84)=86 kgs
(b+c+d+e)=83*4 = 332
(b+c+d)==332-86 = 246


therefore a=324-246=78 kgs  
alphabets must as a,b,c,d,e



11.The avg age of eleven players of a cricket team decreases by 2 months when two new players are included in the team replacing two players of age 17 years and 20 years. The avg age of new player is ? (Ajay chauhan)

Ans.
17 yrs 7 month
Decrease by 11*2= 22 months
Total 37 years
So 37*12=444 months
444-22 = 422
Avg of 2
422/2= 211 months
211/12= 17 yr 7 month


12.The avg monthly salary of workers in a factory is 380 rs. The avg monthly salary of officers is 2100 rs and the avg monthly salary of the other workers is 340 rs.Find the number of other workers ?

Ans.Shortcut by Atul

340            2100
           380
1720            40

43:1

43*15= 645


13.An artice sold at 25%profit if its cost price and selling price are increased by rs 20 rs 4 respectively, the percentage of profit is decreased by 15% then find the cp? (Mastan)

Ans.

Shortcut by Rajat Bhardwaj

CP                 SP
100x             125x   
100x+20      125x+4 


(100x+20)×110/100=125x+4

1100x+220=1250x+40

150x=180

x=18/15=6/5

100x=600/5=120


OR

Shortcut by Vishal Dhole

(100%+20)× 110% = 125%+4

1100%+220=1250%+40

150%=180
100%=120



OR

Shortcut by Sarvesh

Cp      sp      p
120   150    30
140    154      14

14 is 10% of 140


14.A man buys 200 bananas at 8 a rupee and 250 bananas 4 a rupee he mixed them together and sells them at 6 a rupee. Find his profit/loss? (Mastan)

Ans.

Shortcut by Vikas Awasthi

25+62.5==87.5
75

12.5*100/87.5=100/7%


OR

Solved by ~V

8 banana= 1 rs  so
200 banana = 25 rs
4 banana = 1 rs 
250 banana= 62.5 rs 
Total 
450 banana  
price cp= 87.5

For sp 
6 bananaa= 1 rs 
450 banana= 75 rs 
Cp 87.5
Sp 75
Loss 12.5 
% = 100/7



15. A tank 40 m long and 30 m broad and 12 m deep is dug in a field 1000 m long and 30 m wide. By how much will the level of the field rises if hte earth dug out of the tank is evenly spread over the field? (Rock)

Ans.
Solution by Prabin..

Volume of tank is 14400...now this spread over 1000*30-40*30 area so 14400/28800




16. A man can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. Also, he can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. Find the speed of the man in still water and the speed of the current.(Mathi)

Ans.
Solution by Manoj

U   D    T
30  44  10
40  55  13

30*55-40*44
---------------------     -110/-22     5KM/HR         UPSTREAM
55*10-44*13

30*55-40*44
--------------------    =-110/-10    11   dOWNSTREAM
30*13-40*10


NR SAME IN BOTH



17.Anu marks up the price of an article by 50% and then allows a discount of 20% and sells it to balaji. Balaji sells it for 20 rs more than what he purchased for , this S.P is 30 % more than the original C.P of the article. Then Balaji profit % is ? (Rock)

Ans.
Shortcut by Hemanth






For Part 3 access the following link..



click here for Part 3 


                             =========END========










ThankYou,
with regards, 
TipsEdge.com
Knowledge Fusion Whatsapp group for quant

Follow us on Email